Ovocná Galette

Ovocná Galette

Léto svádí k lehkým, svěžím dezertům. A ovocná Galette z křehkého máslového těsta splňuje všechny aspekty letního dezertu. A jako bonus je časově nenáročná a lehká na přípravu.
Křehké těsto si můžete připravit dopředu. V lednici vydrží několik dní a náplň volte podle vaší momentální chuti a sezónního ovoce.

Já přidávám do náplně vždy ještě něco navíc. Něco, co povýší tento jednoduchý dezert na jiný level. Zkuste přidat koření, bylinky nebo nějaký váš oblíbený likér…. Fantazii se meze nekladou.

Křehké těsto se pokuste zpracovat co nejrychleji, aby se krystalky másla v těstě nerozpustily. Díky absenci lepku se s těstem nepracuje tak dobře, jako s tím lepkovým. Při válení má tendenci se trhat. Není ale problém těsto ke konci “rozválet” a trochu upravit rukama. Díky máslu se dají trhliny dobře zase spojit.
Protože se kraje občas trhají, přehýbám je pomocí špachtle, kterou si nejdříve trochu pomoučním, podložím s ní okraj těsta a přehnu.
Zkoušela jsem připravit křehké těsto i bez přidání xantanové gumy, těsto se trhá trochu víc, ale s trochou šikovnosti se dá připravit i tak. Takže pokud nemáte zrovna při ruce xantanovou gumu, nevadí.

Křehké těsto na jednu Galette
120 g bezlepkové směsi jednodruhových muk (např. Doves Farm)
20 g rýžové mouky
20 g jáhlové nebo pohankové mouky
1/4 lžicky xantanové gumy
1/2 lžíce cukru
1/4 lžičky soli
115 g vychlazeného másla
2-3 lžíce ledové vody

Náplň
Meruňková Galette s tymiánem
500 g meruněk
2-3 lžíce cukr, podle sladkosti ovoce
1 lžíce bramborového škrobu
1 vejce na potření
třtinový cukr na dokončení
snítky čerstvého tymiánu

Broskvová Galette s kardamonem a mandlemi
4 broskve
2-3 lžíce cukr, podle sladkosti ovoce
1 lžíce bramborového škrobu
1/4 lžičky mletého kardamonu
1 vejce na potření
třtinový cukr na dokončení
plátky mandlí na ozdobu

Postup
Křehké těsto
Do mísy nasyp všechny mouky, cukr, sůl, xantanovou gumu a promíchej.
K sypké směsi přidej na kostičky nakrájené vychlazené máslo a pomocí pastry blenderu (kráječ na těsto) těsto zpracuj. Měla by se vytvořit směs podobná žmolence. Poté přidej 2-3 lžíce ledové vody a opatrně zpracuj rukou do hladkého těsta. Vytvoř kouli, zabal jí do potravinářské fólie a dej min na 1 hodinu do lednice.

Pokud nemáš pastry blender, těsto zpracuj kuchyňským nožem. Je to náročnější, ale také to funguje.

Náplň

Ovoce nakrájej na půlměsíčky, dej do mísy a přidej cukr, škrob, případně jakékoliv koření nebo med nebo likér, a promíchej.

Plech si vylož pečícím papírem a horkovzdušnou troubu předehřej na 155°C.

Křehké těsto vyválej na lehce pomoučněném vále do kruhu. Doprostřed naskládej ovoce a okraje Galettky přehni, tak aby při pečení neunikla šťáva z ovoce. Okraje potři rozšlehaným vejcem a posyp cukrem. Nakonec Galettku ozdob mandlemi nebo tymiánem, podle druhu náplně a tvé chuti.

Galettku peč asi 45 minut nebo dokud těsto nezezlátne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.